Quantcast

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ Οργανωσεις ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Καλες ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η εκστρατεία #SkepsouAllios, με κεντρικό μήνυμα: «Ένα καλύτερο αύριο ξεκινά από σήμερα», ξεκίνησε στις αρχές του 2021 με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Πίστης, των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών-συνεργατών της, αλλά και των πελατών της, σχετικά με τις επιπτώσεις των πλαστικών μιας χρήσης στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το #SkepsouAllios αποτελείται από μια σειρά δράσεων ενημέρωσης. Αρχικά, μέσα από ειδικό ερωτηματολόγιο, καταγράφηκαν οι απαντήσεις ενός μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων (526 εργαζόμενοι και ασφαλιστικοί συνεργάτες) πάνω σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και συγκεκριμένα αποβλήτων πλαστικού μιας χρήσης. Τα ευρήματα ήταν εξαιρετικά και κατέδειξαν την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης για τη σωστή ανακύκλωση συσκευασιών.

Επόμενο και ουσιαστικό βήμα της δράσης #SkepsouAllios, ήταν η αντικατάσταση των πλαστικών τσαντών, πλαστικών ποτηριών καφέ μιας χρήσης καθώς και καλαμακίων, με αντίστοιχα πολλαπλών χρήσεων. Η τσάντα πολλαπλών χρήσεων σχεδιάστηκε από τον ταλαντούχο, βραβευμένο fashion designer Μάρκελλο Πολυδώρου.

Για την οπτική επικοινωνία της εκστρατείας διαμορφώθηκαν και επικοινωνούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 δημιουργικά, αφίσες, ενημερωτικά video stories για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενέργειες Outdoor στις μεγαλύτερες πόλεις της επικράτειας, ραδιοφωνικές και διαδικτυακές αναφορές, ώστε να ενημερωθεί ακόμα μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας μας.
Η ενέργεια θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή της εταιρείας στη δράση μείωσης αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Πίστης, είναι να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κοινού της στην κοινή προσπάθεια που γίνεται για μείωση της αλόγιστης χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, βάσει της οδηγίας 2019/904 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει θεσπιστεί σε νόμο της χώρα μας το 2020.

American College of Greece

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

To Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ως πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα που από τον Ιούλιο του 2018 έχει επικεντρωθεί στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των μελών της κοινότητάς του ως προς τη σταδιακή μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, μέσω της καμπάνιας #ACGGoesPlasticFree.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών, όπως η τοποθέτηση ψυκτών νερού τελευταίας τεχνολογίας ώστε τα μέλη του Κολλεγίου (φοιτητές, καθηγητές, υπάλληλοι) και οι επισκέπτες να μπορούν να γεμίσουν τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια τους με φρέσκο νερό. Στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων της καμπάνιας, έπειτα από πρωτοβουλία του γραφείου PublicAffairs που τρέχει την καμπάνια #ACGGoesPlasticFree, έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση στους χώρους εστίασης του Κολλεγίου. Έτσι, τα μέλη του Κολεγίου, πηγαίνοντας να παραγγείλουν φαγητό ή κάποιο ρόφημα, βλέπουν τις πινακίδες αυτές που τους υπενθυμίζουν ότι μπορούν να φέρνουν τα δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη (ποτήρι, δοχείο φαγητού, κλπ) για να αποφύγουν τα πλαστικά μιας χρήσης! Σημαντικές πρακτικές είναι επίσης η κατάργηση των πλαστικών ποτηριών από τα γραφεία, τα οποία έχουν αντικατασταθεί από κούπες και βιοδιασπώμενα, με τη συνεργασία του τμήματος Purchasing, καθώς και από κούπες, καθώς και η μείωση πλαστικών μπουκαλιώνκαι άλλων πλαστικών μίας χρήσης στις εκδηλώσεις του Κολλεγίου.

Παράλληλα, το Κολλέγιο παρακολουθεί στενά την κατανάλωση των πλαστικών μιας χρήσης. Ένας από τους άμεσους στόχους είναι να πραγματοποιηθεί ένας έλεγχος αποβλήτων (wasteaudit) ώστε να γίνει μια ποιοτική και ποσοτική καταγραφή όλων των αποβλήτων και ιδιαίτερα των πλαστικών μιας χρήσης.

Ως πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Κολλέγιο δίνει κυρίως έμφαση στην ενημέρωση των μελών και επισκεπτών του καθώς και στην ευαισθητοποίηση. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται ενημερώσεις στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι φοιτητές – εθελοντές της ομάδας ACG SustainabilityLeaders. Επιπρόσθετα, στην ιστοσελίδα Sustainability @ ACG, ανεβαίνουν όλες οι ενημερωτικές πληροφορίες γύρω από την καμπάνια. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η μέρα η οποία έχει οριστεί, από το 2019, ως “ACG Plastic Free Day”– μια ημέρα όπου όλα τα μέλη του Κολλεγίου καλούνται να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα, παραγγέλνοντας το ρόφημά και το φαγητό τους σε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη και διαπιστώνοντας στην πράξη πόσο εύκολο είναι να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες.

Seabinστην Μαρίνα Φλοίσβου

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η παλαιότερη περιβαλλοντική ΜΚΟ πανελλήνιας εμβέλειας, είναι ο χειριστής τουΔιεθνούς Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία». Ένα από τα παλαιότερα μέλη του Προγράμματος, η Μαρίνα Φλοίσβου, έχοντας πάντα ως στρατηγικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχει στο πρόγραμμα LifeGatePlasticLess που στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων πλαστικού στη θάλασσα με τη χρήση του Seabin.

Το Seabin είναι ένα καλάθι το οποίο επιπλέει στο νερό και έχει τη δυνατότητα να συλλέγει περίπου 1,5 κιλό αποβλήτων την ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερο από 500kg απορριμμάτων σε ένα έτος, και περιλαμβάνει μικροπλαστικά από 2 έως 5 mm σε διάμετρο και μικρο-ίνες που ξεκινούν από 0,3 mm. Το Seabin τοποθετείται στο νερό και στερεώνεται στον προβλήτα με το πάνω μέρος του στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του νερού. Χάρη στη δύναμη του ανέμου καθώς και στα ρεύματα και στη στρατηγική τοποθέτηση της συσκευής, τα απορρίμματα εγκλωβίζονται σε αυτή. Η αντλία νερού που συνδέεται με τη βάση της μπορεί να επεξεργαστεί 25.000 λίτρα θαλάσσιου νερού μία ώρα.Τα απορρίμματα συλλέγονται στο καλάθι, το οποίο μπορεί να χωρέσει μέχρι και 20 κιλά, ενώ το νερό περνάει από την αντλία και επιστρέφει στη θάλασσα. Όταν το καλάθι γεμίσει, το αρμόδιο και εκπαιδευμένο προσωπικό της μαρίνας φροντίζει να το αδειάζει και να το καθαρίζει. Παράλληλα καταγράφει τις ποσότητες ανά είδος απορρίμματος που συλλέχθηκαν σε κάθε περισυλλογή. Η συσκευή λειτουργεί 24/7 και κατά συνέπεια είναι σε θέση να συλλέξει περισσότερα απορρίμματα απ’ ότι ένα άτομο με απόχη. Το Seabinείναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιοχές όπως είναι οι λιμένες, καθώς αυτοί είναι “σημεία συσσώρευσης” απορριμμάτων.

HELMEPA

Το Πλαστικό μου ΑποτΥπωμα: ΜαθαΙνω - Δρω - ΑλλΑζω

Το πλαστικό «πνίγει» τις θάλασσές μας και τη ζωή που αυτές φιλοξενούν. Η ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά απορρίμματα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα των ημερών μας και οφείλεται ως επί το πλείστον στην όλο και ευρύτερη παραγωγή και κατανάλωση των λεγόμενων «πλαστικών μιας χρήσης». Βρίσκονται παντού, τα χρησιμοποιούμε καθημερινά όλοι μας, χωρίς να συνειδητοποιούμε τους αριθμούς και τις ποσότητες! Η λύση περνά (και) από εμάς! Είναι θέμα επιλογής!

Με την ευγενική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Seattle International Foundation – SIF και αξιοποιώντας την πολυετή της πείρα σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και εθελοντικές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA προσκαλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ένα εκπαιδευτικό «ταξίδι» μάθησης, συνειδητοποίησης και αλλαγής.

Παίρνοντας μέρος στην εκπαιδευτική δραστηριότητα «Το Πλαστικό μου Αποτύπωμα: Μαθαίνω – Δρω – Αλλάζω», οι μαθητές:
– Διερευνούν και καταγράφουν τις ατομικές καταναλωτικές τους συνήθειες σε σχέση με τα πλαστικά μιας χρήσης,
– Έρχονται σε βιωματική επαφή με το πρόβλημα στο πεδίο, καθαρίζοντας εθελοντικά μια παραλία και καταγράφοντας τα ευρήματά τους, ώστε να εξετάσουν στη συνέχεια τη σχέση τους με όσα περνάνε από το δικό τους «χέρι» στην καθημερινότητά τους, και
– Ενημερώνονται με τα τελευταία στοιχεία για το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο και, με επίγνωση πλέον του προσωπικού τους ρόλου, αναζητούν και υιοθετούν εναλλακτικές, φιλικότερες για το περιβάλλον λύσεις και συνήθειες.